26. Moja Lia in Ilford xp2 super (ISO400) in Kodak ColorPlus (ISO200) in Olympus trip 35 in Photoshop CS6, maj/junij 2015

Tokrat sem fotografiral z mojim Olympusom TRIP 35, (opisal sem ga zadnjič tu: http://klemenbizjak.com/olympus-trip-35/)   na črnobel film Ilford xp2 super, ISO 400 ( http://www.ilfordphoto.com/products/product.asp?n=11 , ter  barvni film Kodak ColorPlus (ISO200).

Fotografiral sem Lio v peskovniku, parku in na igralih, reko Hubelj v Ajdovščini, par posnetkov pa je iz ulice deževnega Beograda.

Filma sta bila razvita in poskenirana v studiu Pavšič – Zavadlav v Novi Gorici. Sam sken je bil dober, vendar nisem bil ravno zadovoljen, zato  sem same fotgrafije kasneje popravil v Photoshopu CS6. Popravil sem: Auto Tone, Auto Contrast, ter nekje popravil Levelse.

Nad razultatom sem bil navudšen. Predvsem zato, ker so prišle do izraza določene sivine in ugotovitve da film vsebuje več odtenkov sive barve, kot nam jih ponudi digitalen film. Same fotografije pa imajo večjo dušo.

Ravno zadnjič sem nekje prebral, zakaj je bolje fotografirati na film kot pa uporabljati digitalen medij. Na kratko bom poskušal to predstaviti:

1. Bolj si pazljiv pri samem fotografiranju, saj fotografij ne moreš popravljati in brisati, omejen si na 36 posnetkov.

2. Večje je veselje in nestrpnost pri same pričakovanju rezultata fotografiranja

3. Fotografije imajo bolj “dušo”.

4. Cenovno: film stane 5 eur + razvijanje 2 eur + sken 6 eur. Vse skupaj s popustom 12 eur. 4 filme na mesec = 12 eur x 4 x 12 = 576,00 EUR.  Če potem tu primerjamo ceno digitalnega fotoparata z kvalitetnim analognim, ( vrhunska  analogna Leica M6 stane skupaj z dobro lečo cca 1500 EUR, dober digitalen Nikon z lečo pa 5000 eur), ter dodamo tu še amortizacijo, pa menjava vsake par let novega digitalca, novi pixli itd…..smo nekako blizu.

5. Večji dinamični razpon ( dynamic range). Digitalni fotoaprat ima menda 256 odtenkov sive, medtem ko film ima sivine neskončno.

6. Eksperiment in napake. Skoraj vsaka napaka se lahko spremeni v eksperiment ter zanimiv rezultat.

7. Baterije, megapixli, LCD, menuji itd…Zopet imaš občutek da fotografiraš, da imaš kamero v roki in NE računalnika.

In še bi lahko našteval. Po naravi sem malo nostalgik, vendar tu nikor ne gre za to. Samo fotografrijanje na film mi nudi več kreativnosti. Uživam, ko fotografiram na film. Lep mi je zvok sprožilca in kot otrok sem vesel, ko dobim razvite filme iz studia. Rad imam presenečenja. Uživati, biti kreativen, vesel in presenečen – to mi je bilo pri fotografiji zmeraj pomembno.

Oprema: Olympus Trip35, Ilford xp2 super (ISO400), Kodak ColorPlus (ISO200). Razvijanje in sken – Pavšič Zavadlav NG, Photoshop CS6.