Brezplačno fotografiranje za osebne dokumente, 51. varovancev VDC Vipava in enota Ajdovščina, Julij, 2015

 

“SUPER” so bile prve besede direktorja VDC  (Varstveni delovni center Ajdovščina – Vipava) Romana Velikonja.  “Super ideja, pridi mimo pa dorečeva podrobnosti in predstaviš kako si si to zamislil”.

Ideja je bila preprosta in je bila že dolgo časa v moji glavi. Zadnjič me je en ajdovski politik vprašal, če sem kaj družbeno aktiven. Sem! Družba mi je precej dala in to poskušam tudi vračati. Večkrat se vprašamo kaj lahko dobimo od družbe, premalokrat pa se vprašamo, kaj lahko mi damo družbi.  Z idejo  sem navdušil še sodelavca Jureta Krapenc in Petro Perhavec.

IDEJA: Brezplačno fotografiranje za osebne dokumente, varovance VDC Vipava in enota Ajdovščina.

Sestanek z Romanom je bil produktiven in dovolj dolg da spoznaš človeka in zaznaš njegovo srčnost. Malo je sicer podvomil da se bodo z veseljem fotografirali, vendar sem ga pomiril: “Glej, jaz  bom tam z mojo opremo in Juretom 2 uri,  ( 2 uri v enoti Ajdovščina in 2 uri v enoti Vipava) pa vidimo kaj bo.”

Nastal je zgolj en problem. Računovodski.  Morali  smo to donacijo ( pa čeprav gre za dobro delo) , tudi računovodsko rešiti.   Najmanj kar sem si lahko tu želel ali “uspel” privoščiti, bi bila kaka inšpekcija ki zakone natančno prebere. Računovodkinja nas je pomirila in zadevo računovodsko zaprla – poknjižila. Super!

Na dogovorjeno uro sva z Juretom spakirala vso potrebno opremo in prišla v PE Ajdovščina. Vodja enote Ajdovščina, ga. Sonja Hočevar nas je lepo sprejela in predstavila idejo varovancem v skupnem prostoru. Napravil sem jih kratko predstavitev pomena fotografiranja za osebne dokumente in samo opremo.  Sodelavec v VDC Rajko Brus, nam je pomagal postaviti priročni studio in smo začeli. Priznam, nihče ni pričakoval takega navala, napravila se je kar dolga vrsta in po 2 urah sva z Juretom končala.  33 varovancev sva fotografirala.

Nato hitro v pisarno, kjer je bilo potrebno vseh 33 oseb obdelati, oddati v sistem E- fotograf,  natisniti fotografije ter izrezati ven 8 majhnih fotografij. Tu je prišla v poštev Petra ( mislim da je dobila ponoči mravljince). Vsi trije smo delali še ene 4 ure. Kosilo ( pizze) smo pojedli kar za računalnikom.

Naslednji dan ob 10h smo imeli vse urejeno ( vmes je seveda zmanjkalo kartuše v printerju…) in odšli smo do PE Ajdovščina kjer smo razdelili vsakemu svoje potrdilo ter 8  majhnih fotografij. Zelo so bili veseli. Nisva se dosti zadržala saj sva bila dogovorjena še v PE Vipavi. Tudi tu sva postavila priročen studio, fotografirala 18 varovancev, napravila kar dolgo predstavitev fotoaparatov in opreme in  zopet nazaj v pisarno, natisniti, rezati, oddajati v sistem….

Drugi dan nazaj in razdeliti potrdila. Tudi tu so bili veseli. ker je bilo delo uspešno končano sem se v PE Vipava zadržal malo več časa. Vprašanj je bilo dosti, vesel sem bil, ker mi je uspelo napraviti varovancem mogoče malenkostno dan malo bolj zanimivejši, obenem pa sem napravil nekaj koristnega.

Ustvariti s fotografijo ljudem lepši dan, trenutek,  uživati in opazovati njihove občutke, to me je pri sami fotografiji vedno najbolj zanimalo.

Za sodelovanje se moram zahvaliti: Juretu Krapenc, Petri Perhavec, direktorju VDC g. Romanu Velikonja,  vodji enote Ajdovščina Sonji Hočevar,  Rajku Brus, vsem delavcem v VDC, ter vsem varovancem.

Hvala za darilca, topel sprejem in iskrene nasmehe!  Še bomo prišli!