29. #6 #newgearinthehouse Yashica minister- D, julij 2015

Tokrat sem fotografiral z Yashico modelom minister D. Fotoaparat sem kupil za 20 EUR v starinarnici v Ajdovščini. Fotoaparat je super ohranjen in res sem se veselil da bom lahko kaj posnel z njim. Po vseh tistih ruskih “okretnih” škatlah je bil že čas da stestiram malo japonsko natančnost.  Fotoaparat je bil izdelan leta 1963. Spada med “rangefinderje”  in ima vgrajen že svetlomer, ki pa ga je malo problem aktivirati, saj se ne dobi zanj več ustrezna baterija. Več podatkov o samem fotoaparatu sem prepisal spodaj:

Film type: 35mm film
Lens: Yashinon 45mm f/2.8, focus range 70cm-infinity
Shutter: Copal-SVL leaf shutter
Shutter speed range: self-timer delay, B, 1-1/500s
Viewfinder: eye-level rangefinder with parallax correction
Flash: cold shoe with PC socket, X and M sync modes
Exposure Modes: manual, quasi-shutter-priority
Exposure Metering: uncoupled CdS
Focusing: manual
Film advance: manual lever with double-exposure prevention
Battery: Mallory PX-13 or 625 button cell for light meter
Weight: 675g

Fotoaparat je res lepo in natančno izdelan. Vse deluje natančno in prijetno ga je držati v rokah. Predvideval sem, da bom imel malo težav,  zaradi tega ker nisem ravno vajen fotografirati z “rangefinderjem” ( po domače: ko fotografiraš ne gledaš skozi objektiv, ampak zraven, skozi posebno okence).

“Rahlo težavo” mi je seveda predstavljal tudi pokvarjen svetlomer, vendar sem se kar zanesel za svoje izkušnje in fotografiral kar “na pamet”, oziroma uporabljal osnovna pravila svetlobe.

Fotografiral sem moj Lio,  in pri njej mora biti vedno čas nastavljen na 1/500 s. Film Kodak Colorplus ( ISO200). Ta film mi je sedaj postal resno sumljiv,  saj je rok pretekel že 2 leti nazaj.  Filme sem dobil zastonj od prijatelja…Film je bil tokrat skenirane že doma, na lastnem skenerju, fotografije pa pomanjšane in popravljeni mičkeno levelsi v Photoshopu CS6.

Kakorkoli, nad fotoaparatom in rezultati sem navdušen. Edino kar mi ni všeč pri aparatu je teža.  Fotografije so super, in komaj čakam da ga ponovno uporabim, tokrat z ČB filmom. Ena fotografija mi je še posebej všeč (Lia pri mizi) – z niti enim digitalnim fotoaparatom nisem še dosegel takega učinka.

Oprema: Yashica minister-DFilm Kodak Colorplus ( ISO200)  Razvijanje: Pavšič Zavadlav Nova gorica, sken: EPSON V600 Photo –  Photoshop CS6. ( Fotografije aparata: Leica X2)