28. #5 #newgearinthehouse Lomo (Lomografija), Smena 8M, julij 2015

Že dolgo časa nisem nič pisal o kakem testu fotoaparata, kar pa ne pomeni da ne testiram. Testiram nonstop, le časa nimam o tem pisati. Tokrat sem vzel v roke “famozno” Smeno 8M. Tak fotoaparat je imel moj tata, in moram priznati da so njegove fotografije dosti dosti dosti bolje.  O samem fotoaparatu si preberite tu: http://camerapedia.wikia.com/wiki/Smena_8M_(2)

Za to znamko fotoparata se bi lahko zlahka dejalo da je res legendarni, saj  je leta 1992 napravil pravo revolucijo ko so dunajski  študenti odkrili to znamko in jo napravili zopet “in”.  Ideja se “imenuje” Lomografija.  Več o tem si lahko preberete tu: https://en.wikipedia.org/wiki/Lomography

Skratka gre za to: Fotografija je postala tako predvidljiva, da smo vsi natančno vedeli kaj bo prišlo ven. ( analogno ali digitalno) in svet je rabil nekaj novega, neki nov pristop, novo eksperimentiranje.  No pri Lomografiji pa gre za to, da nikoli ne veš kaj te čaka, kaj bo prišlo ven. Sama izdelava teh aparatov je…hm …tako bolj vse skupaj na pol, vedno se mi zdi da je vse skupaj igračka.  Vse skupaj je en velik eksperiment ter eno veliko presenečenje ko prineseš film iz laboratorija.

Zanimivo je, da so ti fotoaprati danes zelo popularni, in da jih še vedno izdelujejo. http://shop.lomography.com/si/lomo-smena-8m?utm_source=www&utm_medium=meta&utm_campaign=available

Jaz jih imam trentuno 3 komade. 3 sem kupil zadnjič v Beogradu za 30 eur.  Sama izdelava fotoaparata je zelo preprosta, ena sama plastika, detajli so ostri in plastika tudi malo odstopa, oziroma lahko bi rekel da je vse skupaj spravljeno skupaj nekako “za silo” . Tokrat sem fotografiral z Ilford xp2  ČB. Moram priznati, da sem nekaj pomešal pri nastavitvah….in fotografije niso ravno take kot sem želel. Ma saj pri Lomografiji gre ravno zato. Nikoli ne veš kaj bo prišlo ven. Fotografiral sem na vikendu, malo Lio itd…Negative sem poskeniral sam na svojem novem skenerju EPSON V600 Photo in potem vse skupaj malo obdelal v Photoshopu ( levelsi, contrast, barve), ker drugače bi pa res vse skupaj izgledalo precej slabo. Malo mi je bilo sicer žal da nisem fotografiral na barvni film, ker takrat bi prišle do izraza tiste prave “napake” fotoaparata.  Kakorkoli, ko testiram neki novi  ( stari) fotoparat, sem že vesel, če vsaj ena, dve  fotografije uspejo. No, in tu mi je. Dve, tri fotografije so čisto zadovoljive in so mi zelo všeč.

Ponovil bom test, tokrat z barvnim filmom, in se že veselim novih zanimivih rezultatov.

Oprema: Lomo Smena 8M, Ilford xp2 super (ISO400),  Razvijanje: Pavšič Zavadlav Nova gorica, sken: EPSON V600 Photo –  Photoshop CS6. ( Fotografije aparata: Nikon D800, Nikor 24-70, 2.8)