12. Stara Gorica – Gorizia, 3.2.2015

Kar sredi tedna me je pot zanesla v Staro Gorico. Obiščem jo vsaj ene 2x ali 3x na mesec. Največkrat ob sobotah, zato me je danes zanimalo kako je med tednom. Samo mesto mi je bilo vedno všeč, vendar zadnje čase postaja pravo mesto duhov.

Spominjam se kako smo včasih hodili z mamo in tatom po nakupih. Največkrat smo že vse nakupili v Raštelu (Via Rastello ) in se vsi prestrašeni hitro vračali nazaj na blok. Blok (mejni prehod) je bil itak svojevrstna dogodivščina. Pravi triler. Na Raštelu smo kupovali “svega i svašta”. Dvokasetar ( to je tisti s katerim si kolegu presnel kaseto) TDK kasete, 60, 90 minutne, kavbojke, nogavice, jakne, čevlje, ure, verižice za obhajilo,…Skratka nakupovalni center v malem. Kasneje, petarde, nožek na avtomat, orglice, avtoradio, zvočnike, bicikel, rezervne dele za mojo Citroen Dyano..in za nazaj grede še italijansko mortadelo. Skratka, v Stari Gorici si dobil vse.

Danes je Stara Gorica prazna. Vsakič ko grem po mestu, se mi zdi da je manj trgovinic. Razni bari in prodajalne časopisov, revij, tobaka, očitno še nekako funkcionirajo. Mesto je sicer res lepo urejeno, pred kratkim prenovljeno, vendar ni več tistega življenja, direndaja….Vse je utihnilo in se preselilo nekam drugam. Škoda.

Oprema: Leica X2, rezen “cropa”  – direkt iz fotoaparata. Barvna – instagram, Samsung Galaxy s5