15. #4 #newgearinthehouse Olympus Trip 35, 23.2.2015

 

OLYMPUS TRIP 35 sem si kupil lani marca 2014 na Mascus get together meetingu v Amsterdamu . V Amsterdam sva z Mitjo prišla okrog 12h in za prevoz do mesta sva si naročila taxi. Točno vem da je bil en velik enoprostorec črne barve, saj sem v njem pozabil svojo legendarno kapo. Ni mi ravno pokvarilo dan, ampak mi je pokvarilo 2  3 ure dobrodošlice v Amsterdamu. Ves razjarjen sem klical v našo pisarno v Ajdovščino, naj najdejo taxista ter ga povprašajo po moji kapi. Nisem je več dobil.

Čekirava se v hotelu, ter se odpraviva po mestu. Mesto je bilo polno in šla sva po nakupu nove kape. Kapo sem si kupil, sva pa mimogrede zašla tudi na boljši sejem kjer sem si kupil tudi Olympus trip 35. Ceno sem znižal iz 50 eur na 35 eur. Lahko bi se reklo da se menjal eno legendo ( mojo kapo) za drugo legendo.

Olympus Trip 35 je zanimiv fotoaprat. Izdelovali so ga od leta 1967 do 1984.  Zuiko 40mm f2.8 objektiv, selenium svetlomer, ter dve hitrosti zaklopa: 1/40 ali 1/200 sec. Iso nastavitve od 25 do 400. Na kratko: majhen, lahek, zanesljiv ter enostaven za uporabo.

Več o fotoaparatu in karakteristikah lahko peberete tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Olympus_Trip_35, obstaja pa celo stran posvečena temu aparatu: http://www.olympus-trip.co.uk/

Zanimivo mi je bilo pri vse skupaj tudi način kako so pri Olympusu takrat označevali letnico izdelave. Ne, ni to serijska številka. Zadaj na pokrovu, je ploščica ki pokriva film, ta se odstrani in se vidi napis ki je sestavljen iz črke in številke. V mojem primeru je to N26. Kar pomeni 6 – junij 1982. Črka N pa pomeni kje točno ( tovarna) je bil sestavljen. Po tej logiki bi lahko bil tudi 1972, vendar so jih takrat izdelovali z kromiranim sprožilcem. Moj je pa plastičen.

Tudi tokrat sem fotografiral na barvni film Fuji  Color C200. ISO200. Vse fotografije so mi izredno všeč. Ravno tisti pravi žar in lesk imajo, ki sem ga iskal. V notranjih prostorih sem za dosvetljevanje uporabljal  bliskavico ( fleš).  Definitivno bo Olympus vedno kje blizu mene. Komaj čakam da ga  stestiram v Lizboni prihodnji teden.

Oprema: Olympus Trip35,  Fuji  Color C200, razvijanje in sken – Pavšič Zavadlav NG // Nikon D800 24-70 2.8G

Fotografiral: Klemen BIZJAK in Luka BIZJAK