14. #3 #newgearinthehouse Beirette vsn, 11.2.2015

Vsakega fotoaparata sem vesel. Tokrat sem od sodelavke Petre  dobil v dar fotoaparat Beirette vsn. Hvala Petra.  To je tiste vrste fotoaparat, ko nikoli ne veš kaj pride ven. Če sploh kaj pride….:) Podjetje se je imenovalo Beier in je izdelovalo fotoparate od leta 1923.  Ta model so izdelovali med leti 1974 – 1989 in je opremljen (!!) z fiksnim objektivom Meritar 45 mm 2.8. Plastičen in preprost za uporabo. Tudi sama torbica mi je malo sumljiva. Bi bila rada usnjena, sam mislim, da je navadna plastika. Izdelan v bivši DDR ( vzhodna Nemčija). Natančneje v mestu Freital zraven  Dresdena. Več o tem fotoaparatu lahko preberete tu:  http://camerapedia.wikia.com/wiki/Beier_Beirette_vsn

Andraž – znanec mi je zadnjič povedal, da so jih včasih take prodajali v starem Nanosu na placu v Ajdovščini.

Zanimivo pri vsem skupaj mi je bilo predvsem spoznanje, da so včasih naši očetje in mame kar dobro morali obvladati fotoaparat ( oziroma vsaj malo osnove) da so lahko napravili dobre fotografije.  Kakršen koli “izlet” v eksperimentiranje je kar drago stalo….To sem tokrat opazil tudi sam.

Tokrat sem fotografiral na barvni film Fuji  Color C200. ISO200. Moram priznati da sem bil nad rezultatom, kar prijetno presenečen.  V dobrih ( kontroliranih) svetlobnih razmerah  ( zunaj, fleši…) so nastale dobre fotografije. Še posebej mi je všeč Petrin kuža, nekje na Nanosu. Avtor te fotografije je Petra.  Ostale fotografije so nastale v mojem priročnem studiu. Fotografije niso nič  (0) računalniško obdelane.  Moram priznati pa tudi to, da jih “nekaj ( sploh ) ni uspelo” . Vsekakor bo ta fotoparat bil vedno v moji torbi in vedno bo “nafilan” s filmom.

Hvala modeloma Mitotu in Jurčku. Jurčke oprosti za piko na očesu. Se bom pogovoril z Pavšičem…:)

Oprema: Beirette vsn,  Fuji  Color C200, razvijanje in sken – Pavšič Zavadlav NG // Nikon D800 24-70 2.8G

Fotografiral: Klemen BIZJAK in Petra PERHAVEC