6. Thursday at Ajdovscina market, 11.12.2014 (Četrtek na tržnici v Ajdovščini, 11.12.2014 )

 

 

Always when I arrive in one big city, I love to take a walk at the market. Somewhere they are separated, one are so called green market and the other are markets with all other stuff, sometimes even junk.  I like the ambience of market. I mostly spend the most time next to used camera stands or the ones selling old books.

If I only have time, I like to talk a walk or ride my bike through Ajdovscina market on thursdays.

There is not a lot to offer. In fact, offer is based on consumer inquires. Fruit and vegetables stands are always the same, something local, something from Padua, Udine… sometimes some local cheese, cherries, christmas trees around new year, local wood products.  Mostly clothing products.

I’ve said many times that this needs to be documented. For myself. For Ajdovscina. Because it’s say, as my buddy Marko once said, that Ajdovscina does not have a strategy of fotodocumenting. So many great photographers, Veno Pilon was one, photo club…

Anyhow, market works and without buyers there wouldn’t be any sellers. The only thing I would change is to attract more people of market. How? I know, but I’m not telling.

I’ve took photos in BW. So I’ve seen photos in black and white. At the end I was a bit sorry, because there was a great weather and lighting. Even then I’ve noticed that my camera made a backup in RAW, so there are color copies too.

 

Gear: Leica X2

 

Vedno ko pridem v kako veliko mesto se rad in skoraj obvezno sprehodim po tržnici. Ponekod so to ločene tržnice, zelena tržnica in tržnica z vso ostalo robo, včasih celo kar kramo. Všeč mi je utrip tržnice, ponudba, na drugi strani pa rad opazujem ljudi. Največ časa se zadržim ob ponudbi rabljenih fotoparatov ali starih knjig.

Če imam le čas se zelo rad sprehodim ali zapeljem ( z biciklom) skozi ajdovsko tržnico ob četrtrtkih.

Ponudba ni velika. Pravzaprav je najbrž ponudba rezultat povpraševanja. Ponudniki sadja in zeljenave so vedno isti, nekaj je domače, nekaj iz Padove, Udin… včasih kak domač sir, slive, češnje, ob novem letu smrekce, suha roba iz Ribnice… Ob četrtkih pa prihajajo tudi od malo bolj daleč. Kitajcev ni več (menda so imeli probleme z dovoljenji…Poljšak pa to) . Pretežno se prodaja oblačila in obutve.

Že večkrtat sem si rekel da bo potrebno to enkrat tudi fotodokumentirati. Zase. Za Ajdovščino. Ker je tudi žalostno, kar mi je enkrat omenil en kolega Marko, da Ajdovščina nima neke strategije fotodokumentiranja Ajdovščine. Toliko dobrih fotografov, Veno Pilon – fotograf, Foto klub….To je pa itak že druga zgodba, oziroma zgodba o tem kako neki fantje menda iz Mb hodijo v Ajdovščino fotografirat maturantske plese (!!!) No ja, saj tudi jaz ne pijem vedno Grumove pašarate, pa kuhinje tudi nima doma Lipa in pravkar sem kuhal Barillo za večerjo ta mali…;)

Kakorkoli, tržnica deluje in če ne bi bilo kupcev, tudi ponudbe ne bi bilo. Edino kar bi še jaz spremeni mogoče to, da bi poskusil spraviti na tržnico več ljudi. Kako? Vem. Pa ne povem. J

Fotografiral sem v ČB tehniki. Torej sem videl fotografije sproti črne in bele. Na koncu mi je bilo malo žal, ker je bilo lepo vreme in  je bila super svetloba. Šele zvečer sem opazil da je shranilo tudi v RAW, torej tudi barvna kopija.

Oprema: Leica X2