38. Possible project #3 – #shootdevelopscan ! Haarlem ( Holland) Olympus trip35, oktober 2015

Fotografije so nastale na zadnjem obisku Nizozemske, avgusta letos. Kako imam rad Nizozemsko!! En dan sem preživel v čudovitem mestu Haarlem, kakih 20 km stran od Amsterdama potem pa smo se premaknili proti oceanu od koder so tudi 2 fotografije. Kaj več o mestu lahko pobrskate po netu. Fotografiral sem z svojim 20 eur vrednim Olympusom trip35, ( pad tudi z ostalimi 2 aparati)  ki mi ga je moj nečak Luka, po moje neuspešno popravil. Kakorkoli, manjka ostrine in mislim, da je objektiv napačno prifiksiran, ( je šel nazaj na popravilo).

Skoraj mi je malo žal, da niso nastale boljše fotografije, po drugi strani pa bom imel spet en dober razlog da mesto spet obiščem. Če mi je že žal, pa ne smem trditi, da sem nad rezultatom nezadovoljen. So malo bolj samosvoje in kot celota delujejo čisto ok. Vsaj meni. In to šteje.

Po eni strani stremiš k neki popolnosti in da je vse točno, ostro in brez nekih napak in pika in vejica itd…..po drugi strani pa si rečeš: čemu pa? kdo pa je tako rekel? Sej me nihče ne plačuje da fotografiram. Če že v službi vsaki dan po 10 ur stremim k neki točnosti, natančnosti, logistiki do ure in minute in obveznostimi – potem mi tu pri fotografiji res ni to potreba!! Kaj pa vse tisti zmaski ki jih dela slikar z čopičem? Njemu kdo kdaj reče, da ni dovolj “ostro”? Kako bi bilo dolgočasno, če bi vsi imeli ista oblačila? Vse lepo speglano in čisto?

Nepopolnost in zmeda dela življenje zanimivo.

In vedno se lahko tudi vprašam? Kdo pravi da TE fotografije niso ostre? In zakaj bi morale biti?

Šele sedaj ( po 2 mesecih) sem film razvil, ker bolj hitro fotografiram kot pišem in urejam fotografije. Razvijal sem v pisarni. Film je nato poskeniran, fotografije so nato dodatno obdelane v Photoshopu ( levels, contrast, clarity…) Barve so originalne in nisem nič popravljal.  Všeč so mi zrna in se mi zdi, da so zaradi tako slabe ostrine mogoče prišle še bolj do izraza. Mi, ki fotografiramo na film imamo zrna – in to cenimo in imamo radi.

Oprema: Olympus trip35  Filmi: AGFAPHOTO APX100 professional(ISO100)

Razvijanje: Rodinal- ADOX kemikalije + Klemen BIZJAK

Sken: EPSON V600 Photo.

Obdelava: Photoshop CC.

ps: tekst ni lektorian – kako vejico in piko si lahko sami postavite!