35. Possible project #1 – #shootdevelopescan (Pentax in Agfa in jaz sam razvijem film), oktober 2015

Nadaljujemo z svojim projektom: Possible project – shoot, develope, scan. Tokrat sem črno beli film Agfa APX 100 ( ISO100) preizkušal z Pentaxom K1000.

Fotografiral sem malo mojo Lio, malo okolico, Ajdovsko polje,  za zadnje par posnetkov pa sem izkoristil obisk razstave v Vipavskem Križu. Na razstavi sem bil malo pozen, ob 17h, ko se je ravno zapirala, pa tudi sence so že izginjale. Razstava je res super. Vredno ogleda. Čestitam  kolegom razstavljalcem ( Andrej PERKO, Primož BRECELJ, Matjaž SLEJKO), ter organizatorjem.

Zadnjič je bila debata ne FB, če je potrebno fotoparat ( digitalni)  nastaviti na ČB če fotografiraš ČB. Kakšno neumno vprašanje. Tehnično vsekakor ( to sem prebral v nekih navodilih), vsebinsko pa že bolj obvezno. Drugače se gleda motive, drugače se kadrira, drugače se išče sence, drugače se gleda na pozicijo sonca. Sicer pa je to moje osebno mnenje, in najbrž ne velja vedno. Če fotografiraš digitalno pa je itak zapis v RAW-u in so fotografije tudi barvne. Kakorkoli, pomembno je da se zavedaš in imaš v glavi da fotografiraš črno belo.

Film sem sam razvijal v svoji temnici ( beri pisarna in WC) in moram priznati da sem imel velike težave pri navijanju filma v temi. V temi sem bil kar cele pol ure. Razvijal sem z Adox Rodinalom in vse skupaj je trajalo 1 uro.  Dodatno uro in pol sem nato še skeniral. Torej, pričakujte da vse skupaj traja slabe 3 urce. Na kratko:

– priprava opreme – 10 minut

– navijanje v temnici ( zaprtem in 100 % temnem prostoru) –  10 minut

– mešanje in razvijanje –   15 minut ( uradno 8 minut pri 20.c)

– sušenje in pospravaljanje – 15 minut

– skeniranje – 60 minut

SKUPAJ: 120 minut ( 2 uri) + – 15 minut.

Fotografije so mi všeč. Ene par je prav posrečenih in lahko rečem da bom nadaljeval ta projekt: Possible project – shoot, develope, scan (by myself and I). Komaj čakam da pofotkam spet nov film.

Oprema: PENTAX K1000, 50 mm, Filmi: AGFAPHOTO APX100 professional(ISO100)

Razvijanje: Rodinal- ADOX kemikalije + Klemen BIZJAK

Sken: EPSON V600 Photo.

Obdelava: Photoshop CS6.