71. Priština (Kosovo), #justleica, maj 2016

V Prištini sem bil službeno 4 dni.  Tokrat že ene četrtič. Pred 5 leti sem bil dol z avtom. Preko Črne Gore, kar je bil tudi povod, da mi niso dovolili vstopiti v Srbijo, in sem moral preko Makdonije v Srbijo.

Tokrat smo razstavljali na sejmu. Zelo zanimivo in uspešno. V juliju grem ponovno dol, saj bomo podpisali pogodbo o zastopstu.

Priština ima cca 210 000 prebivalcev in tu sigurno niso všteti vsi tisti prišleki, ki pridejo v mesto samo čez teden. Mesto je lepo. Center je zelo urejen in čist.   Bil sem v takih Jazz klubih, ki sem jih mogoče videl  samo v Amsterdamu.

Dve zadevi so me pa tokrat  zelo presenetili.  Prva je ta, da je v mestu neverjetnih tujcev, predvsem Američanov in da vsi mladi ( pa tudi malo manj mladi) odlično govorijo angleško.  Kaj vsi ti Američani tu vrtajo in kopljejo, najbrž niti  albancem ni jasno. Upam le, da jih ne bodo preveč izropali.

Kot drugo pa sem opazil da mladi vsi pijejo pivo. Skoraj neverjetno. Vsa mladina. Punce in fantje. In res, v vseh največjih panojih v mestih in zunaj mesta je reklama za pivo.  In še enkrat, kam bo Albance  (  moške) v  njihovi družinski hirarhiji  to postavilo, to tudi albancem ni jasno.  Vsekakor bo šlo precej narobe. Na to me je opozoril že kolega srb par dni prej na večerji, v neke vrsti “srbski vasi” kjer se je svnijetina in kje imajo srbski singal za mobitel.

Lahko bi še pisal o  Prištini, vendar naj fotografije govorijo. Lepo sem se imel dol. Mesto je urejeno, ljudje ZELO prijazni. Slovenci se tu vedno počutimo domače in dobrodošle. In lepo je včasih iti malo ven, da vidiš kako nas drugi narodi spoštujejo in cenijo.

Za fotografiranje sem si vzel eno celo sobotno dopoldne na tržnici. Nekaj med tednom, kolikor so mi obveznosti dovoljevale. Ena serija po mestu pa je narejena iz taxija, na poti na letališče.

Fotografiral sem z  Leica x2, jpg in dng. Kasneje sem par fotografij obdelal v fotošopu, večina pa sem jih samo zmanjšal in so take, kot so nastale v jpg načinu. Par fotografij ne napravljenih z Samusng Note 5

Opreme: Leica X2 ter Samsung Note 5.

Obdelava: Photoshop CS6.