57. Nürnberg, Graz, 2300 km, 3 dni, Mamiya 7, Kodak trix 400, Tmax400, Fomapan 100, Samsung Galaxy S5, februar 2016

Fotografije so nastale na službenem potovanju po Nemčiji in Avstriji. V  treh dneh sva z prijateljem Srdjanom obiskala 2 velikaaaaaaaa kamnoloma, videla ogromno kamnolomske opreme in prevozila 2300 km. Predvsem po nemških avtocestah je užitek voziti, ker na avocestah ni omejitve.

Nočni posnetki so nastali v Gradcu,  fotografije kamoloma pa so nastale v mestu Furth blizu Nurenberga. Fotografija tovornjakov pa je nastala en teden prej v Villachu. Pri samem razvijanju filma pa sem napravil napako, saj filmi niso bilo dovolj potopljeni v fixir. Natančneje, pri sami agitaciji ( vrtenju filma) je iz tanka (doze) odkapljalo par ml fixirja in zato film ni bil dovolj dobro fixiran. Kasneje sem pri enem filmi sicer to popravil.

V Gradzu sem si ob nočnih posnetkih pomagal z mini Manfroto stojalom, sam so bili časi, kljub visokem Isotu ( 400) zelo dolgi. 1/ 15 sec in manj, kar je pa nemogoče napraviti iz roke.

Iz treh filmov so mi uspele sigurno 4 oziroma 5 izredno dobrih fotografij. Najljubše sta mi oba portreta Srdjana,  Komatsu nakladalec in kamnolomkse trake, ter 2 nočna posnetka.

Kar sem tokrat opazil in se naučil  iz moje Mamiye so dve stvari:

1. nekam čudno se je Mamiya obnašala v kamnolomu. Malo sem sumil, da je nekaj narobe z baterijami zaradi nizkih temperatur. Jo moram v kratkem stestirati.

2. ker nisem vajen, mi menjava filmov vzame kar precej časa. Ni tako enostavno kot pri 135mm.  In 8 9 posnetkov je kar hitro mimo.

Z Mamiyo 7 rad delam. Malo me še je….ostrenje, vendar se hitro učim. Mamiya 7 ne bo “vedno nekje blizu” ampak bo “vedno nekje zelo zelo blizu mene” !!

Fotografije sem minimalno popravljal v Photoshopu. Samo “levelse”. Barv nisem nič popravljal. Večino je bilo narejenega že na terenu. Barve fotografije sem naredil z pametnim telefonom  Samsung Galaxy S5.

Oprema: Mamiya 7, objektiv 65 mm   f4, Samsung Galaxy s5.

Film: Kodak Tmax 400,  Trix 400, Fomapan 100

Razvijanje: Rodinal – ADOX kemikalije + Klemen BIZJAK

Sken: EPSON V600 Photo.

Obdelava: Photoshop CC.