44. #9 #newgearinthehouse Olympus OM10, november 2015

Tokrat sem testiral fotoaprat Olympus Om10. Olympus je bil in je vedno sinonim za kakovost in moram napisati da je tudi mene kar prijetno presenetil. Kupil sem ga za 45 eur skupaj z 2 objektivoma.  Je precej majhen in zato tudi zelo priročen. Izdelan je bil leta 1979 in je postal eden najbolj popularnih OM modelov.

Več o aparatu lahko preberete tu: http://camerapedia.wikia.com/wiki/Olympus_OM-10/20/30/40

Tu pa so še dodatni podatki:

Film Format : 24mm x 36mm
Type: :TTL auto-exposure 35mm SLR camera
Lens mount : OLYMPUS OM Mount. About 50 different Zuiko interchangeable lenses.
Shutter : Electronically controlled cloth focal plane shutter. Manual exposure: B, 1 – 1/1,000 sec. with adapter.
Synchronization : X type contact, hot shoe.
Automatic exposure control : Aperture preferred automatic exposure control electronic shutter type. TTL Direct Light Measuring System, center-weighted average light measurement. Measuring range: ASA 100 from F1.2, about 60 seconds to F16, 1/1,000 second.
Programmed Automatic Exposure : TTL direct, measuring range : approximate. -5 EV ~ 18 EV , 50mm F 1.4
Manual exposure : With a Manual Adapter
Self timer : 15sec. delay
Metering system : Olympus direct metering in body. Full aperture center weighted metering.
Measuring range : EV1.5 – EV17 (ASA 100 with F 1.2 standard lens).
Film speed Setting : ASA 12 – 3200

Fotografiral sem na barvni AGFAPHOTO VISTA plus 400, ter črnobeli  KODAK TRI-X 400, professional. Barvno sem fotografiral na Colu grad Trillek ter par posnetkov po Ajdovščini ter par posnetkov na službeni poti v Raveni v Italiji.

Z črnobelim filmom ( ki sem ga sam razvil) sem fotografiral Lio doma, sodelavce v službi, rojstnodnevno Matejevo  zakusko na firmi, kolega Matevža z otroki , ulice stare Gorice ( iz roke) ter par posnetkov sebe in Tima, ravno pred razvijanjem.  Glede na to da sem prvič razvijal ta film, je še kar solidno razvit. Kljub vsemu moram še malo preštudirati neke zadeve….destilirana voda itd…

Aparat je lahek in majhen. Menda je eden najmanjših SLR jev kdaj koli narejen. Škljoc je prijeten. Ostrenje lahko, svetlomer deluje točno. Sigurno bo vedno nekje blizu. Sigurno bo vedno film notri. Z njmi bom sigurno še obdelal kako zanimivo temo.

Ne vem če z njim ali s katero drugo opremo, se bom pa sigurno še vrnil do gradu Trillek na Col. Ki tako žalostno propada. Pred očmi vseh tistih 1000 avtomobilov, ki se dnevno peljejo mimo. Kot da bi čakal, da ga bo nekdo porinil v Sanabor. Oropani “vajgerli” in zaraščenost kaže naš odnos, ki ga imamo do zgodovine in naših prednikov. Cenim tisto peščico colčanov, s Lučotom Troštom na čelu, ki so pred časom napravili maketo gradu in o gradu tudi malo raziskali. Več si lahko ogledate v tem videu: https://www.youtube.com/watch?v=2mHr9xZiouE

Oprema: OLYMPUS OM10,  Objektivi: Zuiko Auto-zoom 35-70mm 1:4  in   Zuiko Auto-zoom 100-200mm 1:5

Filmi: AGFAPHOTO VISTA plus 400, ter črnobeli  KODAK TRI-X 400, professional.

Razvijanje: Tim Žgave in Klemen BIZJAK ter  Pavšič Zavadlav Nova gorica,

Sken: EPSON V600 PhotO.

Obdelava: Photoshop CS6.

Fotografije aparata:  Nikon D800

PS  tekst ni lektoriran in se zavedam da je precej napak!