46. #10 #newgearinthehouse Nikon F4, december 2015

Nikon F4 je bil že dolgo časa na moji “wish listi”. Želel sem si ga že od davnega leta 1995, ko sem se začel ukvarjati s fotografijo. Takrat mi je bil finančno nedosegljiv, saj je bil v najvišjem rangu Nikon aparatov. Če ga primerjam z današnjim modeli, je to rang D4, oziroma D5.  Takrat ( v študentskih letih)  sem si lahko privoščil zgolj rabljen,  polprofesionalen model F801 ( rang današnjega D800), pa še za tega sem moral delati kot poštar v Ajdovščini ene 2 leti med poletnimi počitnicami in sobotah.  Je pa zanimivo, da je moj Nikon F801  in moj fotografije opazil tudi takratni urednik fotografije pri časopisu Študentske organizacije Maribor (ŠOUM). Povabil me je na razgovor  za delo pri časopisu, vendar sem “naivno” se izdal, da nimam denarja za nabavit  fleš, kar je bil pogoj, da bi lahko fotografiral za časopis. Že takrat se kot fotograf nisem znal prodati, že takrat nisem znal “blefirati”, ko je šlo za fotografijo. Z mojo “službo” fotografa, potem seveda ni bilo nič. ( Le kaj počna sedaj ta model?).  Ko sem to razmišljal kasneje, čez par let, bi lahko takrat rekel, da ga imam naročenega in bi si lahko na hitro nabavil….vendar, je bila takrat ta oprema precej precej draga, rabljene foto opreme pa tudi ni bilo na pretek.  Pa tudi filmi v glavi so bili takrat malo bolj  ” komplicirani” in precej “drugačni”.  Kakorkoli, nikoli ne bom izvedel kako bi se moja “fotografska kariera” lahko odvila naprej, če bi imel fleš. Danes imam 2 komada, točno takih flešov ki jih bi takrat poteboval!!! Nikon SB26. Sem pa kasneje vseeno dobil vabilo in delal kot fotograf in urednik fotografije pri časopisu  Agronom, ki ga je izdajal naš faks. Imel je manjšo naklada, ma k….urednik fotografije sem pa bil.  In imel sem več naslovnic.

Kdor koli je imel kdaj v rokah Nikon F4, je bil prijetno presenečen. Pravi “peace of art”, ter pravo orožje. Da ne govorim o teži. Izdelovali so ga med leti  1988 – 1997. Leta 1996 ga je nadomestil F5.  Zanimivo je tudi, da ga je oblikoval priznani avtomobilski dizajner Giorgetto Giugiaro.  Kaj vse  (BMW, Ford mustang…..)  je oblikoval ta gospod si lahko preberete tu: https://en.wikipedia.org/wiki/Giorgetto_Giugiaro.  In poleg vsega tudi našo Yugo Florido. 🙂

Še danes za mnoge fotografe po celem svetu velja za za enega najbolj  “sposobnega”  briliantno profesionalen fotoparat ( 35mm SLR)  vseh časov. Več o samem fotoparatu si lahko preberete tu:http://camerapedia.wikia.com/wiki/Nikon_F4

O tem fotoparatu bi lahko pisal še in še, ker z njim je res užitek delati. Nabavil sem ga na svojem zadnjem potovanju v Beogradu. Je zelo lepo ohranjen. Zanimivo pri F4 je tudi to, da deluje z vsemi Nikon objektivi kdaj koli narejenimi ( F monut )  in ja, tudi s tistimi najnovejšim,  ki jih sam uporabljam na svojem digitalnemu Nikonu D800. Hecno. Priročno.

Ko sem ga nabavil v Beogradu, nisem dolgo časa čakal in že sem bil na ulici z njim. Črno bele fotografije so nastale na ulicah Beograda, barvne pa na izletu z Lio v Vipava. Črno bel film sem sam razvijal.  #shoot develop scan by me. :).

Nikon F4  bo pri meni vedno nekje blizu. In vedno bo notri film!!

Oprema: Nikon F4  Nikkor 24-70mm 2.8       Fotografije aparata: Nikon D800, Nikkor 24-70mm 2.8

Filmi: Kodak tri-x 400 ( ISO 400),  Fuji film (ISO 200)

Razvijanje: Rodinal- ADOX kemikalije + Klemen BIZJAK – foto Fantasy

Sken: EPSON V600 Photo.

Obdelava: Photoshop CC.

ps: tekst ni lektorian – kako vejico in piko si lahko sami postavite!