Končno prava zima tudi na Colu. Minus 5 stopinj in burja. Ubijalska kombinacija. Sneg meče levo in desno in sploh ne moraš definirati, od kje pravzaprav piha. Če si na kakšnem previsu, dejansko dobiš občutek, da te bo odlepilo od tal. Sunki dosegajo 160 km/h. Samo pravega Colčana vidiš v takem vremenu zunaj. Burja še zniža pravo vrednost temperature za kakšnih 10 stopinj. Še dokaz več, da je zima na Colu ena najhujših zim v Sloveniji. Po celi Sloveniji je razglašen oranžni alarm in ob novinarskem vprašanju, kako ste pripravljeni na te razmere, se pravi Colčan samo nasmehne. Vsi so pripravljeni. Vsi vedo, da bo potrebno kidati sneg vsake 2 uri. Vedo, da če se odpravijo v dolino, bo potrebno skidat in ko se vrnejo, bo potrebno še enkrat skidat.

Včasih, ko smo se vozili z avtobusom v Ajdovščino, je bilo zanimivo in smešno videti, da je ob prvem snegu po Vipavski dolini polovica avtobusov iz drugih krajev Vipavske doline (beri: doline) zamujalo, iz Cola, Otlice, Predmeje, Podkraja pa malo kdaj.

Ujeti burjo na fotografijo mi je bil vedno velik izziv. Kljub mrazu, se je izplačalo čakati na prave sunke in doživeti pravo burjo na Colu.1col mala 2col mala 4col malaOprema: Leica X2